studiedag economische dynamiek in Gent

Op 1 en 23 april gingen de leerlingen van het derde en vierde jaar Economie A, Economie B, Ondernemen en I.T. op stap door Gent. Een economische wandeling nam hen mee vanaf het station Dampoort door het centrum van de stad en toonde de economische dynamiek van de stad Gent.

Waar Gent jarenlang geconfronteerd werd met sociaal economische problemen, stellen we vast dat de stad weer volop in trek is bij gezinnen met kinderen en ook bij jonge ondernemers. Er wordt volop geïnvesteerd en de werkgelegenheid stijgt.

Gent is naast een productiestad en een kennisstad vooral ook een consumptiestad voor inwoners en bezoekers. In Gent vind je naast grote ketens ook tal van gespecialiseerde winkels , restaurants en cafés en er is veel cultureel erfgoed. De leerlingen maakten kennis met hippe adresjes met lokale streekproducten, met dienstenbedrijven, met een nachtwinkel en een stadswinkel en met circulaire economie. Ze ontdekten de plaatselijke locaties van de vakbond ABVV, de werkgeversorganisatie VOKA en het ondernemersloket Xerius.

Ook het aspect marketing kwam ruim aan bod: originele concepten en locaties, de breedte en de diepte van het assortiment, leuke logo’s, prijsaspecten en reclame. De theorie werd afgewisseld met praktische opgaven: een reclamefilmpje voor een Gentse handelszaak opnemen en het in dialoog gaan met de Gentse consument over de populairste winkelstraat en het mobiliteitsplan. De leerlingen moesten ook originele selfies maken binnen een aangename stadsomgeving. Als ze die selfies ook gaan delen op de sociale media is dit een leuke promotie voor de stad Gent. Selfies als marketingstrategie!

Terug naar overzicht