“Soms denk ik aan de doden” – Jonge dichters over de Groote Oorlog 2014-2018

Voorstelling en lancering dichtbundel – vrijdag 9 november 2018

 

Klik op de onderstaande poppy om U gratis in te schrijven voor het lanceringsmoment van vrijdag 9 november 2018 (feestzaal SLC, Markt 48, 9160 Lokeren, vanaf 19u).
Inschrijven kan pas vanaf 4 oktober 2018. Plaatsen zijn beperkt.

 

 

 

 

 

 

De dichtbundel “Soms denk ik aan de doden” is het resultaat van een vijfjarig project waar alle vijfdejaarsleerlingen van het Sint-Lodewijkscollege aan meewerkten. In het kader van 100 jaar Eerste Wereldoorlog bezochten zij tussen 2013 en 2018 de Westhoek tijdens een intense excursie, voorbereid en gegidst door hun leraren geschiedenis. Als creatief voorspel bracht de Gentse cabaretier Wim Claeys jaarlijks zijn voorstelling “IJzer”. Tijdens de opeenvolgende excursies werden de leerlingen actief betrokken in de herinnering aan dit conflict door hen te laten nadenken over de gruwel en zinloosheid van deze oorlog. Het bespelen van hun inlevingsvermogen bleek een ideale manier om dit te doen en de Westhoek vormde de perfecte setting. Elke lichting bezocht een variatie aan begraafplaatsen, monumenten, musea en oorlogssites. Een aantal klassen nam deel aan het kunstproject “ComingWorldRememberMe” van Koen Van Mechelen. Vanaf 2014 waren alle vijfdes op het einde van elke excursie aanwezig bij de Last Post-ceremonie onder de Menenpoort. Er werd jaarlijks een herdenkingskrans gelegd ter nagedachtenis van alle gesneuvelden uit Lokeren, Eksaarde en Daknam, maar ook voor alle slachtoffers van andere oorlogen en zinloos geweld, in het verleden en het heden.

 

Na elke excursie werd de leerlingen gevraagd een gedicht te schrijven vanuit het standpunt van een frontsoldaat en door een beroep te doen op hun eigen creativiteit en inlevingsvermogen. Zo konden ze stilstaan bij de doden van deze oorlog en hun vaak verwarde en emotionele gedachten verwerken in een gedicht. De leerlingen kregen totale vrijheid op vlak van stijl, taal en structuur. De resultaten waren meer dan verrassend en uiteindelijk werd een selectie gemaakt uit de gedichten van meer dan 700 leerlingen van de afgelopen vier schooljaren. Ze werden verzameld in een sobere bundel, afgewisseld met foto’s van op locatie en tekeningen van de leerlingen zelf. In mei 2018 won de school met de dichtbundel een prijs in de Oost-Vlaamse wedstrijd voor projecten rond de Eerste Wereldoorlog.

 

Op vrijdag 9 november 2018 wordt de dichtbundel vanaf 19 u. officieel gelanceerd in de feestzaal van het SLC. Leerlingen en oud-leerlingen zullen hun eigen gedicht naar voor brengen en de voorstelling wordt afgewisseld met een aantal muzikale intermezzo’s, waaronder een creatieve bewerking van de Last Post. Het project wordt inhoudelijk toegelicht door Hendrik van Peteghem- leerkracht geschiedenis en initiatiefnemer van dit project- en er wordt o.a. een woordje uitleg gegeven door Simon Schepers van Herinneringseducatie Vlaanderen. Beroepsdichter Koen Stassijns brengt een korte lezing over oorlogspoëzie en over de gedichten van onze leerlingen. Na de voorstelling is de dichtbundel te koop aan €10 op het secretariaat van het SLC, de winkel van het Poëziecentrum Gent, de museumshop van het In Flanders Fieldsmuseum in Ieper en in de Standaard Boekhandel van Lokeren. Alle winst gaat nadien integraal naar een actueel vredesdoel.

War is hell

 

Ik ben onder de indruk van het inlevingsvermogen van de leerlingen en hoe ze vanuit verschillende invalshoeken woorden geven aan de gruwel: glorie en het vaderland, maar ook onmacht en wanhoop, oorlog toen en nu, schuldgevoel en fatalisme. En heel mooi ook: de vriendschap, ‘de maten’ die worden bezongen en beleden. Prachtig zijn ook de zwart-wit tekeningen en foto’s die – de woorden ondersteunend – een atmosfeer en wereld oproepen die onderhuidse, bijna onpeilbare donkerte meegeven, heel passend bij de gedichten.
-Sieglinde Vanhaezebrouck, Poëziecentrum Gent

 

Met de steun van

 

Terug naar overzicht