Het Sint-Lodewijkscollege bestaat sinds 1850 en het gebouw aan de Markt is één van de beschermde monumenten van de stad Lokeren. Je merkt dat aan het icoon op onze voorgevel.

Tijdens Openmonumentendag 2009 waren gerenoveerde gevel en salon reeds te bezichtigen.

In het boek “Markt 48, 150 jaar Sint-Lodewijkscollege Lokeren” is meer informatie te vinden over de geschiedenis van onze school. Het werd uitgegeven naar aanleiding van de viering 150 jaar SLC en geschreven door Alain Debbaut, leerkracht aan onze school. 

Een fragment:
In 1850 heeft Lokeren 15000 inwoners, waaronder 35 brouwers en 193 tappers(!), maar geen middelbare school. Het lager onderwijs groeit nochtans snel. De Broeders van Sint-Jozef en de Zusters van O.-L.-Vr. Presentatie waren in die periode naar Lokeren gekomen – de schoolwet van 1842 had de gemeenten gelast met de organisatie van het lager onderwijs en dat kon o.a. door het aannemen van vrije scholen. 58 leerlingen (onder wie 9 halfinternen) voor drie klassen bieden zich op 2 oktober 1850 aan in het door Mgr. Louis Delebecque opgerichte college, Saint Louis. Handelsonderwijs, maar er werd blijkbaar ook al wat “Latijn” gegeven. Om dit alles mogelijk te maken koopt het bisdom grond van de familie Ryngaut, in de 18de eeuw één van de voornaamste families in Lokeren, maar verdwenen tijdens de Franse revolutie. Het domein van 80 are strekt zich uit van de Markt tot aan de Luikstraat. Opvallend zijn de twee fraaie woningen (1714) aan de Marktzijde en de brede (inmiddels naar het kerkhof gebrachte) poort aan de zuidelijke Luikstraat. In 1855 wordt een deel van de gronden aan de Luikstraat spijtig genoeg weer verkocht

Samen met leerlingen werd in 2007 “Stemmen op schrift: een halve eeuw Sint-Lodewijkscollege Lokeren (1940 – 1990)” gerealiseerd. Een uniek project voor het Sint-Lodewijkscollege. Deze rijkelijk met foto’s uit het Collegearchief geïllustreerde publicatie van 88 bladzijden werd feestelijk voorgesteld op vrijdagavond 4 mei 2007, aan de vooravond van de opendeurdag. Mieke Van Hecke en Björn Rzoska waren de gastsprekers.

Leraren Joost Van den Branden (historicus) en Alain Debbaut (classicus en heemkundige), vatten het plan op om een geschiedenisproject op te zetten rond het recente verleden van onze school. Bij het initiatief werden een tachtigtal laatstejaarsleerlingen van vorig schooljaar betrokken. 

 Zij kregen de opdracht om iemand te interviewen over aspecten van het collegeleven tussen pakweg 1940 en 1990. Het ging daarbij om oud-leerlingen, oud-leerkrachten, priesters, internen, onderhoudspersoneel, ouders, directie.  

Björn Rzoska, Lokeraar, stafmedewerker van het Vlaams Centrum voor Volkscultuur en expert inzake mondelinge geschiedenis, kwam voor de betrokken klassen workshops geven. De leerlingen moesten zich documenteren over de achtergronden van de respondent en een themalijst en vragenlijst uitwerken. De interviews werden afgenomen en digitaal geregistreerd in het voorjaar van 2006. Daarna schreven de leerlingen hun interview integraal uit. Dit alles werd als eindwerk geschiedenis ingediend tegen de paasvakantie 2006.

Het boek is te verkrijgen op het secretariaat en in de Standaard Boekhandel Lokeren, tegen €8,00.